1024

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ Αριθμ. 966/2 – ΦΕΚ 5266/Β/30-11-2020, ενημερώνουμε τους χρήστες μας ότι η κλήση στο 1024 υπόκειται στην Τιμολογιακή Πολιτική που εφαρμόζει έκαστος πάροχος κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, θα πρέπει να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του παρόχου σας και στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών, Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομικών Προϊόντων Λιανικής της ΕΕΤΤ.

210 668 2222

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

camera

Απόσταση ασφαλείας

Υπολογισμός απόστασης ασφαλείας

Η τήρηση απόστασης ασφαλείας σε συνδυασμό με τον σεβασμό των ορίων ταχύτητας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, κατά την οδήγηση. Πάντα να οδηγείτε με μια ταχύτητα που θα σας επιτρέπει να σταματήσετε εγκαίρως σε μια απόσταση ελεύθερη μπροστά σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αφήνετε αρκετή απόσταση από τον μπροστινό σας, ώστε, εάν φρενάρει απότομα, να μπορέσετε να σταματήσετε.

Το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει το πώς, ενώ αυξάνει η ταχύτητα του οχήματος, μεγαλώνει και η τελική απόσταση ακινητοποίησής του (stopping distance), η οποία είναι ίση με το άθροισμα της απόστασης που θα διανύσει το όχημα έως ότου ξεκινήσει να αντιδρά (φρενάρει) ο οδηγός (thinking distance) και της απόστασης που θα διανύσει το όχημα φρενάροντας (breaking distance). Έτσι, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι ένας οδηγός κινούμενος με 120 χλμ./ ώρα, θα διανύσει περίπου 23 μέτρα έως ότου αρχίσει να αντιδρά (φρενάρει) σε έναν κίνδυνο, και άλλα 71 μέτρα φρενάροντας, κάνοντας την τελική απόσταση ακινητοποίησης να φτάσει τα 94 μέτρα!

Υπολογίστε εύκολα την απόσταση ασφαλείας:

  • Χρησιμοποιήστε νοητά ένα σταθερό σημείο από το οποίο θα περάσει το προπορευόμενο όχημα (για παράδειγμα κάποια πινακίδα ή κάποιο στύλο φωτισμού) και μετρήστε δύο δευτερόλεπτα (λέγοντας από μέσα σας 1001, 1002). Θα πρέπει να περνάτε και εσείς από αυτό το σταθερό σημείο εκείνη τη στιγμή. Σε περίπτωση βροχής πρέπει να αφήνετε διάστημα τεσσάρων δευτερολέπτων, ενώ σε περίπτωση παγετού ακόμη περισσότερο.
  • Θυμηθείτε: τα μεγάλα οχήματα (φορτηγά), καθώς και οι μοτοσικλέτες, χρειάζονται περισσότερη απόσταση για να ακινητοποιηθούν, οπότε πρέπει να αφήνετε διάστημα τεσσάρων δευτερολέπτων.