Αττική Οδός & Οδική Ασφάλεια

Η Αττική Οδός, η οποία θέτει την οδική ασφάλεια ως προτεραιότητα των υποδομών και της λειτουργίας της, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, που έχουν αποσπάσει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.

Ετήσιες καμπάνιες οδικής ασφάλειας

 

Από το 2007, η Αττική Οδός πραγματοποιεί ειδικές καμπάνιες, που σχεδιάζονται έτσι ώστε να καλύπτουν σημαντικά θέματα που αφορούν στους οδηγούς αυτοκινήτων, στους επιβάτες και τους αναβάτες μοτοσικλετών, εκπαιδεύοντας σε βασικά θέματα οδικής ασφάλειας (χρήση ζώνης - κράνους, παιδικό κάθισμα, αλκοόλ, κινητό τηλέφωνο, μοτοσικλετιστές, κ.ά.).
Οι καμπάνιες αυτές «τρέχουν» κάθε χρόνο στους μεγαλύτερους Αθηναϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και στο internet, ενώ έντυπα με μηνύματα για την οδική ασφάλεια δημιουργούνται και διανέμονται στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Οι καμπάνιες, συνήθως, συνδυάζονται με διαγωνισμούς, οι νικητές των οποίων κερδίζουν δώρα που σχετίζονται κάθε φορά με το θέμα της καμπάνιας, όπως παιδικά καθίσματα ασφαλείας για το αυτοκίνητο, δωρεάν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλέτας, κ.λπ.

Η καμπάνια για την οδική ασφάλεια των μοτοσικλετιστών, απέσπασε το 1ο βραβείο στο πλαίσιο του συνεδρίου «CEO & CSR 2009», που διοργάνωσε η Money Conference σε συνεργασία με την Eurocharity, ενώ στην ίδια διοργάνωση του 2010 η καμπάνια οδικής ασφάλειας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κέρδισε και πάλι το 1ο βραβείο στην κατηγορία της.

 

Μεμονωμένες διαφημιστικές ενέργειες

 • Καταχωρίσεις - Άρθρα. Εκτός των καθιερωμένων ετήσιων διαφημιστικών εκστρατειών, μεμονωμένες καταχωρίσεις και άρθρα δημοσιεύονται στον ειδικό τύπο, προωθώντας τη σωστή οδηγική συμπεριφορά (πχ. περιοδικά αυτοκινήτων, φορτηγών).
 • Διανομή ενημερωτικού/εκπαιδευτικού υλικού που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια. Από τις εκδόσεις ξεχωρίζουν για την μεγάλη απήχηση που είχαν:
 • H έκδοση και διανομή του βιβλίου του πρώην οδηγού αγώνων ράλι, Τάσου Μαρκουΐζου, του γνωστού Ιαβέρη, που περιέχει χρήσιμες συμβουλές για τους οδηγούς.
 • To εκπαιδευτικό DVD που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

 • Ο Οδηγός 74 σελίδων με μυστικά ασφαλούς οδήγησης για μοτοσικλέτες, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την California Superbike School.
 • Το ανακλαστικό γιλέκο ασφαλείας, το αλκοολόμετρο και το ανακλαστικό σακίδιο με τριγωνικό σχήμα, τα οποία είτε μοιράστηκαν σε όλους τους χρήστες και συνδρομητές του αυτοκινητόδρομου, είτε μπήκαν ως ένθετα σε γνωστά περιοδικά αυτοκινήτου.
 • Ειδικά παιδικά καθίσματα για το αυτοκίνητο, τα οποία δόθηκαν σε γονείς, στο πλαίσιο της καμπάνιας που δημιουργήθηκε για την προώθηση της προστασίας του παιδιού στο αυτοκίνητο, σε συνεργασία με το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος.
 • Έντυπο για τη σωστή χρήση της Λ.Ε.Α, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.
 • Έντυπο για τη σωστή οδήγηση και τους κανόνες ασφαλείας στις σήραγγες.
 • Έντυπο για την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο.
 • Έντυπα που απευθύνονται σε παιδιά και τους μαθαίνουν τη σωστή οδική συμπεριφορά όταν κυκλοφορούν ως πεζοί, ως οδηγοί ποδηλάτου και ως επιβάτες στο αυτοκίνητο.
 • Έντυπο με οδηγίες για την ασφαλή φόρτωση των φορτηγών.

Κατά το 2011, η Αττική Οδός συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για τη διανομή εντύπου για ασφαλή έξοδο κατά τις θερινές διακοπές.

Η Αττική Οδός, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Moto Weekend που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από τον χώρο των 2 τροχών, προχώρησε σε διανομή του Οδηγού Ασφαλούς Οδήγησης Μοτοσικλέτας Νο 1.

Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στα παιδιά διανεμήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της εταιρείας στη διοργάνωση «Μικρόπολις/εκπαιδεύοντας τους πολίτες του αύριο» που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η Αττική Οδός σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, διένειμε από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου τον έντυπο οδηγό για τους μοτοσικλετιστές Νο 1 και έντυπο με συμβουλές για την ευγένεια στον δρόμο, με στόχο τον περιορισμό της επιθετικής οδήγησης. Κατά την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, η εταιρεία πήρε μέρος στην έκθεση που διοργανώθηκε στο Μετρό Συντάγματος, με διανομή εκπαιδευτικού υλικού για την ασφαλή οδήγηση μοτοσικλέτας, την ασφαλή οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους και στο ευρύτερο οδικό δίκτυο, καθώς και την οδική ασφάλεια των παιδιών.

Το 2001, η Αττική οδός προχώρησε, με τη συνεργασία του ειδικού σε θέματα οδικής ασφάλειας, Θανάση Χούντρα, στην έκδοση της συνέχειας του Οδηγού Ασφαλούς Οδήγησης Μοτοσικλέτας. Ο νέος οδηγός με τίτλο  «Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια Νο 2» περιέχει περισσότερες συμβουλές και μυστικά ασφαλούς οδήγησης της μοτοσικλέτας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Σε συνδυασμό με τις εκστρατείες, οργανώνονται δράσεις όπως:

 • Τα δωρεάν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλέτας σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένη σχολή.
   
 • Η ετήσια εκδήλωση «Νύχτες χωρίς Ατυχήματα», που οργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα παιδιά αποτελούν για την Αττική Οδό πολύ σημαντικό κοινό, καθώς η σωστή οδική συμπεριφορά χτίζεται από νωρίς.

 • Σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η Αττική Οδός από το 2009 στηρίζει το εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, στο οποίο συμμετέχουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής, με στόχο εκπαίδευσης περίπου 7.500 παιδιά τον χρόνο.
 • Η Αττική Οδός έχει προχωρήσει στην παραγωγή εκπαιδευτικής διαδραστικής παράστασης για παιδιά του Δημοτικού με τίτλο «Ο Αττικούλης», ένα έργο που γράφτηκε αποκλειστικά για την "Αττική Οδός Α.Ε." από την Ειρήνη Φιλ. Κουτσαύτη και σκηνοθέτησε η Μαίρη Ιγγλέση. Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 58.500 παιδιά!

 

Safemania club Οδικής Ασφάλειας για εφήβους

Σε συνεργασία με δημοφιλές περιοδικό για εφήβους, η Αττική Οδός δημιούργησε το Safemania Club που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 10 έως 17 ετών. Στόχος του Club είναι να μιλήσει στη γλώσσα των παιδιών και να καταφέρει, μέσα από τη συμμετοχή σε ενδιαφέροντα νεανικά events και διαγωνισμούς με ελκυστικά δώρα, να τους περάσει τα μηνύματα της οδικής ασφάλειας.

 

 

Safemania Club Οδικής Ασφάλειας για εφήβους

Σε συνεργασία με δημοφιλές περιοδικό για εφήβους, η Αττική Οδός δημιούργησε το safemania club που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 10 έως 17 ετών. Στόχος του club είναι να μιλήσει στη γλώσσα των παιδιών και να καταφέρει, μέσα από τη συμμετοχή σε ενδιαφέροντα νεανικά events και διαγωνισμούς με ελκυστικά δώρα, να τους περάσει τα μηνύματα της οδικής ασφάλειας.

Συνεργασίες με Φορείς και Ινστιτούτα για την οδική ασφάλεια

Για την επίτευξη του στόχου τους, η "Αττικές Διαδρομές Α.Ε." και η "Αττική Οδός Α.Ε." συνεργάζονται με τους περισσότερους φορείς που εμπλέκονται στην οδική ασφάλεια στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε στη χώρα μας την Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο Πάτρας και Θεσσαλίας, σωματεία όπως το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος και το ΕΥΘΥΤΑ, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κ.ά.

Στελέχη της εταιρείας συμμετέχουν ως μέλη σε επιτροπές των πιο έγκριτων διεθνών φορέων που καθορίζουν τις διεθνείς προδιαγραφές των μεταφορών και της λειτουργίας των αυτοκινητόδρομων, όπως στην επιτροπή του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου για τις Μεταφορές (Transportation Research Board of the National Academies-TRB), της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (International Road Federation-IRF) και της Διεθνούς Ένωσης Αυτοκινητόδρομων (International Bridge, Tunnel and Turnpike Association-ΙΒΤΤΑ). Η εταιρεία συνεργάζεται, επίσης, με την Ευρωπαϊκή Οδική Ομοσπονδία (European Road Federation-ERF), τον Ευρωπαϊκό φορέα οδικής ασφάλειας CAST και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στον δρόμο

 

Η Αττική Οδός συμμετέχει, από την άνοιξη του 2009, στην ομώνυμη συμμαχία που συστάθηκε με την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», της οποίας τα μέλη έχουν δεσμευθεί να υλοποιούν δράσεις για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Η Αττική Οδός έχει αναλάβει τον τομέα της εκπαίδευσης των παιδιών στην οδική ασφάλεια.


 

Οργάνωση Ημερίδων Οδικής Ασφάλειας

 

Η εταιρεία οργανώνει σε μόνιμη βάση Ημερίδες, στις οποίες συμμετέχουν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς στην οδική ασφάλεια (τροχαία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική, αστυνομία, άλλοι αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.). Οι Ημερίδες βοηθούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Παράλληλα, η Αττική Οδός συμμετέχει σε τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις με θέμα την οδική ασφάλεια αλλά και γενικότερα θέματα μεταφορών. Στο πλαίσιο των διοργανώσεων αυτών τα στελέχη της εταιρείας πραγματοποιούν σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις. Η παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών επιβάλλεται, προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος να εφαρμόζει συστήματα που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας που προσφέρει στους χρήστες.